Resepi | Biskut Cornflakes Coklat Badam |
Bahan-Bahan:
150 gram cornflakes
150 gram coklat bar
50 gram badam cincang
1-2 sudu besar shortening, gantikan dengan mentega pun boleh
Cara Penyediaan:
Panaskan oven dan bakar badam cincang dengan suhu 170°C
selama 10-15 minit atau sehingga badam masak sempurna. Angkat dan sejukkan.
Tuang cornflakes di dalam mangkuk besar dan ramas kasar
sedikit supaya senang disudukan ke dalam cawan kertas nanti.
Cincang kasar coklar bar supaya mudah cair. Kemudian cairkan
coklat bersama shortening menggunakan kaedah double boiler dan kacau hingga
betul-betul sebati.
Tuang coklat cair ke dalam mangkuk cornflakes dan gaulkan
bersama badam cincang sehingga sekata. Sudukan ke dalam papercup.
Taburkan dengan sprinkles atau gula hiasan ketika coklat
masih cair supaya senang melekat. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap
udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan