Selasa, 6 Ogos 2013

RESEPI : Karamel Pic Manis

resepi karamel, resepi karamel pic, resepi karamel pic manis
Bahan-bahan:

10 biji telur ayam gred A
1 tin susu sejat
Bahan B:

6 sudu besar gula pasir
(Dimasak atas api perlahan hingga cair kekuningan/gula hangus dan tambah sedikit air)
Hiasan:

Buah pic
Buah ceri
Cara Menyediakan:

1. Pukul telur, dan setelah kembang, buangkan buihnya. Kemudian masukkan susu, pukul kedua-duanya hingga sebati.
2. Tuangkan bancuhan A ke dalam loyang dan kukus hingga pejal/masak.
3. Setelah masak, terbalikkan ke atas piring bersesuaian dan hias dengan buah pic serta ceri. Tuangkan gula hangus di atasnya sebelum dihidangkan. Karamel lebih sedap dimakan sejuk-sejuk.

SELAMAT BERPUASA ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan