skip to main |
skip to sidebar
RESEPI : Pancake Coklat
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk pancake:
- 2 Cawan tepung gandum
- 4 Sudu Besar Mentega
- 2 Sudu Besar Jus Lemon
- 4 Sudu Besar Gula Kastor
- 3 Sudu Teh Baking Powder
- 2 Biji Telur
- 1 Sudu Kecik Garam
- 1 1/2 Cawan Susu Full Cream Dutchlady
- Bahan untuk chocolate gravy (sos coklat):
- 250g coklat bar, cincang kasar
- 1/4 cawan butter
- 1/2 cawan susu full cream dutch lady
- 1 sudu besar tepung (tepung serbaguna atau tepung gandum)
Cara Membuat:
- Cara untuk pancake
- Cairkan mentega.
- Campur susu dan jus lemon, biarkan selama 5 minit.
- Campur sekali susu, jus lemon, telur dan mentega yang di carikan.
- Dalam Mangkuk berasingan, adunkan bahan kering iaitu tepung, garam, baking powder dan gula.
- Kemudian tuang adunan basah kedalam mangkuk yang berisi bahan kering dia dalam langkah 4. Dan kacau hingga sebati.
- Panaskan nonstick pan yang digriskan dengan sedikit minyak sayur, tuang 1/4 adunan keatas kuali dan masak sehingga buih timbul di permukaan.
- Masak sehingga keperangan di kedua2 belah bahagian.
- Cara untuk coklat:
- Cairkan coklat menggunakan kaedah 'double boil'.
- Kemudian masukkan butter, dan susu. Kacau sebati.
- bancuh tepung menjadi pes yang pekat, masukkan kedalam bekas coklat dan kacau sehingga mendapat kepekatan yang sesuai.
- Tips
- Kaedah double boil ialah teknik memasak menggunakan stim dan memerlukan 2 tingkat periuk. Masukkan air 1/4 penuh di dalam periuk dan panaskan hingga mendidih. Ambil satu mangkuk kaca dan letakkan di atas periuk yang mendidih tadi. Kepanasan dari stim akan mencairkan adunan coklat tadi
- SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan